flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Шепетівський міськрайонний суд Хмельницької області ухвалив вирок за фактом вбивства

16 грудня 2020, 16:27

      Шепетівським міськрайонним судом Хмельницької області ухвалено вирок, яким жителя м. Славута визнано винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 115 (вбивство, тобто умисне протиправне заподіяння смерті іншій людині) Кримінального кодексу України та призначено покарання у виді 12 років позбавлення волі.

     До вступу вироку в законну силу запобіжний захід залишено попередній - тримання під вартою.

   Цивільний позов потерпілого про відшкодування матеріальної та моральної шкоди задоволено.

     Присуджено до стягнення з обвинуваченого на користь потерпілого у відшкодування матеріальної шкоди 5733 гривні та у відшкодування моральної шкоди 600000 гривень.

    Згідно з вироком суду, 10 лютого 2020 року обвинувачений, перебуваючи у стані алкогольного сп’яніння, знаходячись в будинку в с. Перемишель Славутського району, на ґрунті особистих неприязних відносин вступив в словесну суперечку, яка переросла в шарпанину із С., 1992 року народження, під час якої взяв зі столу кухонного ножа та наніс вістрям його леза удар в стегно, заподіявши йому легке тілесне ушкодження, що викликало короткочасний розлад здоров'я.

     Після вказаного удару С., рятуючи власне життя, вибіг з будинку та почав втікати. При цьому обвинувачений наздогнав потерпілого та, поваливши на землю, продовжив наносити удари кулаком та ножем в ділянку голови та тулуба. Подолавши опір, С. підвівся та почав втікати.

     Однак, обвинувачений, утримуючи ніж у руках, знову наздогнав С. та умисно наніс йому не менше п'яти ударів кулаками, заподіявши потерпілому тілесні ушкодження легкого ступеня тяжкості та не менше п'яти ударів лезом ножа в ділянку голови, шиї та живота, заподіявши потерпілому легкі тілесні ушкодження, що викликають короткочасний розлад здоров'я та тяжкі тілесні ушкодження за критерієм небезпеки для життя в момент заподіяння.

     Після нанесених потерпілому вказаних тілесних ушкоджень обвинувачений перетягнув його з проїжджої частини на узбіччя, чим додатково спричинив потерпілому тілесні ушкодження легкого ступеня тяжкості, та перекинувши його через загорожу, залишив на могильному пам'ятному знаку, де внаслідок внутрішньої та зовнішньої кровотечі, що виникла від проникаючих колото-різаних поранень живота та шиї, через короткий проміжок часу, настала смерть.

     Обвинувачений в судовому засіданні вину у вчиненні інкримінованого йому злочину визнав частково, вказуючи на те, що не мав умислу на навмисне вбивство, цивільний позов потерпілого визнав частково, а саме в частині відшкодування матеріальної шкоди, від дачі показань відмовився.

     Вирок законної сили не набрав і може бути оскаржений до Хмельницького апеляційного суду.

     Нагадаємо, згідно зі статтею 62 Конституції України, особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

     За повідомленням пресслужби суду