flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Підозрюваних затримала воєнізована охорона: Шепетівський суд ухвалив вирок у справі про замах на крадіжку залізничних рейок

03 березня 2021, 16:58

Шепетівський міськрайонний суд Хмельницької області визнав винними трьох жителів Шепетівщини в закінченому замаху на крадіжку, вчинену за попередньою змовою групою осіб (одного з них – ще й за вчинену повторно) – частина 2 статті 15, частина 2 статті 185 Кримінального кодексу України, та призначив двом з них покарання у виді 1 року обмеження волі, проте звільнив їх від реального відбування на 1 рік іспитового строку. Їхнього спільника, котрий раніше судимий і має невідбуту частину покарання за попереднім вироком, суд засудив остаточно до 1 року і 6 місяців позбавлення волі, зарахувавши йому в строк відбування покарання – строк перебування під вартою (з 5 грудня 2018 року по 13 травня 2019 року).

За вироком, увечері 25 листопада 2017 року троє знайомих, домовившись, виїхали автомобілем до лісового масиву неподалік села Стригани Славутського району, де проходить залізнична колія, закрита для руху поїздів. За допомогою газового різака молоді люди демонтували п’ять частин залізничних рейок довжиною 1,5м, 1,27м, 1,58м, 1,59м, та 0,80м, загальною вагою 446,9кг, та чотири металеві рейкові накладки довжиною 0,80м кожна, загальною вагою 200кг. Загальна вартість демонтованих частин склала 3752 гривень. Проте здати їх на металобрухт, як планували, чоловіки не встигли: на місці події їх затримали працівники воєнізованої охорони залізниці.  

Під час судового розгляду справи один з обвинувачених – ініціатор – розповів, що помітив частково демонтовану залізничну колію, коли збирав у тому районі гриби. Тож запропонував своєму товаришеві підзаробити за рахунок залізниці. Третього (раніше судимого) покликали, аби допоміг вантажити брухт. Але довести справу до кінця їм не вдалося, бо на місці застала воєнізована охорона.

Обвинувачений, котрий має судимості, запевнив суд, що не домовлявся про крадіжку й не знав про неї, допоки не побачив демонтованої колії.

Суд на це зауважив, що, здогадавшись про намір своїх знайомих, обвинувачений не відмовився від участі у вчиненні злочину, а узгоджені дії усіх трьох свідчать про єдину направленість умислу на досягнення протиправного результату.

Призначаючи покарання, суд врахував, що обвинувачені щиро розкаялися, активно сприяли розкриттю злочину, добровільно і повно відшкодували заподіяні збитки, мають сім’ї і позитивні характеристики, двоє з них – раніше несудимі.

Вирок не набрав законної сили і може бути оскаржений до апеляційного суду.

За повідомленням пресслужби суду