flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Штраф за вирощування маку - вироком суду затверджено угоду про визнання винуватості

11 серпня 2021, 13:51

Шепетівським міськрайонним судом Хмельницької області ухвалено вирок, яким затверджено угоду про визнання винуватості у кримінальному провадженні, укладену між прокурором та обвинуваченою за участю захисника.

Жительку Шепетівського району визнано винуватою у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною 1 статті 310 Кримінального кодексу України (незаконний посів або незаконне вирощування снотворного маку в кількості від ста до п’ятисот рослин чи конопель у кількості від десяти до п’ятдесяти рослин), і призначено їй покарання у виді штрафу в розмірі 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 1700 гривень.

Присуджено до стягнення з обвинуваченої на користь держави витрат на залучення експерта в сумі 686,48 грн.

Згідно з вироком суду, весною 2021 року обвинувачена на присадибній ділянці свого домоволодіння, що знаходиться в с. Перемишель, Шепетівського (Славутського) району Хмельницької області, не маючи відповідного дозволу, незаконно виростила 458 рослин снотворного маку, проріджуючи сходи, прополюючи від бур’яну та спушуючи грунт на вказаній ділянці протягом весняно-літнього сезону 2021 року. 

У липні 2021 року під час проведення санкціонованого обшуку на присадибній ділянці домоволодіння обвинуваченої виявлено та вилучено посів рослин снотворного маку в кількості 458 рослин. Зазначені рослини, мають анатомоморфологічні ознаки, характерні для рослин снотворного маку, містять наркотично активні алкалоїди опію, морфін, кодеїн і відносяться до рослин виду «мак снотворний».

Обвинувачена свою вину визнала повністю, щиро покаялася.

Вирок законної сили не набрав і може бути оскаржений до Хмельницького апеляційного суду.

Нагадаємо, згідно зі статтею 62 Конституції України, особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

За повідомленням пресслужби суду