flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд ухвалив вирок 21-річному водієві із Шепетівки, що збив на «зебрі» пішохода

26 листопада 2021, 13:27

Шепетівський міськрайонний суд Хмельницької області визнав 21-річного мешканця м. Шепетівки винуватим у порушенні правил безпеки дорожнього руху особою, яка керує транспортним засобом, що спричинило потерпілому тяжкі тілесні ушкодження (частина 2 статті 286 Кримінального кодексу України), та призначив йому покарання у виді 3 років ув’язнення з позбавленням права керування транспортними засобами на 1 рік, звільнивши від реального відбування основного покарання з випробуванням на 1 рік іспитового строку. Також суд стягнув з нього на користь потерпілого 13829 гривень матеріальної шкоди та 85000 гривень – моральної.

13 березня 2021 року молодий чоловік їхав батьківським Peugeot вулицею Судилківською у Шепетівці й наближаючись до нерегульованого пішохідного переходу, позначеного відповідними дорожніми знаками, не зменшив швидкості та наїхав на пішохода.

У результаті дорожньо-транспортної пригоди той отримав тілесні ушкодження, які належать до категорії тяжких, небезпечних для життя в момент спричинення.

У судовому засіданні водій вину визнав повністю, попросив пробачення у потерпілого. Розповів, що за кермом два роки й ніколи не порушував ПДР. Зрозумівши, що збив пішохода, зупинився й підбіг до нього, за ним прибіг таксист, що їхав позаду, й викликав швидку. Сказав, що навідував постраждалого в ДТП у лікарні, приносив їжу, купив на 10047 гривень ліків, добровільно відшкодував йому заподіяну моральну шкоду в сумі 15000 грн. Молодий чоловік просив його суворо не карати та не позбавляти водійських прав.

Потерпілий пояснив, що у тому районі опинився випадково – сів не на той автобус, а коли зрозумів, що помилився, вийшов на зупинці на вул. Судилківській. Щоб доїхати до автовокзалу, йому потрібно було перейти на протилежний бік дороги. Ішов переходом. А далі нічого не пам’ятає.

«…дослідивши безпосередньо в судовому засіданні докази, оцінивши їх у сукупності з точки зору належності, допустимості, достовірності, а також достатності і взаємозв`язку, суд дійшов висновку, що винуватість обвинуваченого повністю доведена», – зазначає суд.

При призначенні покарання суд врахував, що обвинувачений молодого віку, неодружений, позитивно характеризується, раніше не мав проблем із законом, за кермом був нетверезим. Обставинами, що пом`якшують йому покарання, суд визнав щире каяття, активне сприяння розкриттю кримінального правопорушення, добровільне часткове відшкодування заподіяної матеріальної та моральної шкоди. Таких, що обтяжують покарання, – не встановив.

Вирок не набрав законної сили та може бути оскаржений до Хмельницького апеляційного суду.

За повідомленням пресслужби суду