flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Неуважність водіїв: відповідальність та наслідки

03 жовтня 2018, 14:23

     До Шепетівського міськрайонного суду Хмельницької області надійшли обвинувальні акти відносно місцевих жителів К. та Д.

     Громадянин К. обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 286 КК України.

     Громадянин Д. обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 286 КК України.

     Досудовим слідством встановлено, що 27.03.2018 року, близько 20 години, К., керуючи автомобілем, який на праві власності йому не належить, проявив неуважність, не стежив за дорожньою обстановкою, не врахував обстановки у вигляді погіршення умов видимості елементів дороги внаслідок темної пори доби, не обрав безпечної швидкості руху, щоб мати змогу зупинити транспортний засіб в межах видимості дороги, допустив наїзд передньою правою частиною керованого ним автомобіля на пішохода І., який в темпі спокійної ходи рухався по узбіччю дороги, при цьому вів у руках велосипед із вантажем.

     В результаті дорожньо-транспортної пригоди пішохід отримав тілесні ушкодження у вигляді політравм, численних забоїв, перелому кісток носа, множинних ран, які відносяться до категорії тілесних ушкоджень середнього ступеня тяжкості, що спричиняють тривалий розлад здоров’я.   

 

     20.05.2018 року, водій Д., не маючи посвідчення водія та керуючи несправним мотоциклом «Урал», перевозив пасажира П. без мотошолома.

     Наблизившись до попутного транспортного засобу, який рухався на крайній лівій смузі з увімкненим покажчиком лівого повороту, не врахував дорожню обстановку та не вжив заходів для зменшення швидкості, прийняв рішення про його випередження, під час виконання якого не вибрав безпечної дистанції та інтервалу, змінив напрямок руху ліворуч з подальшим перетином лінії дорожньої розмітки та виїздом на зустрічну смугу для руху, де допустив зіткнення з попутним автомобілем.

     Внаслідок вказаної дорожньо-транспортної пригоди пасажир мотоцикла отримав тілесні ушкодження у вигляді переломів кісток черепа із забоєм головного мозку, численних саден, крововиливу в м’язи поперекової ділянки, які відносяться до категорії тяжких тілесних ушкоджень, що призвели до смерті потерпілого, яка настала по дорозі до лікарні.  

 

     За повідомленням прес-служби суду