flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Ухвалено вирок за замах на вбивство працівника правоохоронного органу

17 жовтня 2018, 12:24

     Колегією суддів Шепетівського міськрайонного суду Хмельницької області ухвалено вирок, яким Г. визнано винуватим у вчиненні злочинів, передбачених ч.3 ст.187, ч.1 ст.263, ч.1 ст.263-1, ст.348 (вчинення розбійного нападу з метою заволодіння чужим майном з погрозою застосування насильства небезпечного для життя чи здоров’я особи, яка зазнала нападу, поєднаний із проникненням у житло,  носіння, зберігання, придбання вогнепальної зброї, бойових припасів без передбаченого законом дозволу, у незаконній переробці вогнепальної зброї та у замаху на вбивство працівника правоохоронного органу у зв’язку з виконанням цим працівником службових обов’язків) КК України і на підставі ст. 70 КК України призначено покарання у виді 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

   Так, обвинувачений, взявши з собою мисливський ніж, будівельні пластикові хомути, шкіряні ремінці, липку стрічку «скотч» та ізоляційну стрічку, під приводом повернення боргу, прийшов до квартири знайомої, постукав у двері та повідомив останній, що прийшов повернути борг. Скориставшись тим, що потерпіла впустила його у квартиру і повернулась до нього спиною, накинув їй на шию шкіряний ремінець, притис до шиї мисливський ніж та вимагав передати йому грошові кошти в сумі 10 000 доларів США. В подальшому силоміць зв’язав потерпілій руки та ноги, продовжував вимагати грошові кошти. Сприймаючи погрози як реальні, побоюючись за своє життя, остання повідомила Г., що згідна передати грошові кошти, але на даний час у неї відсутня така сума, що зможе в банку отримати кредит протягом дня. Після  його та потерпілої дзвінка до банку, Г., залишивши потерпілу зі зв’язаними руками та ногами в одній із кімнат, вийшов до іншої кімнати. Скориставшись відсутністю обвинуваченого, потерпіла  розв’язала ноги та руки, через балкон перелізла до квартири сусідів, звідки викликала працівників поліції. Втікаючи з квартири, Г. заволодів майном потерпілої: двома мобільними телефонами та планшетом, всього на загальну суму 10591,67 грн.           

     Г., без передбаченого законом дозволу, придбав у невстановленого чоловіка, з яким зв'язався через мережу "Інтернет", ручну бойову осколкову гранату «Ф-1», яка була виявлена та вилучена працівниками поліції в ході огляду квартири.

     Крім того, під час незаконного придбання  бойової гранати, придбав мисливську гладкоствольну одноствольну куркову рушницю та 15 боєприпасів до неї, які також зберігав за місцем свого проживання

     Після вчинення розбійного нападу, обвинувачений переробив мисливську рушницю у  нестандартну вогнепальну зброю – обріз, який після того незаконно зберігав та носив при собі із патронами.

     Переховуючись від  правоохоронних органів, будучи поміченим працівниками поліції, які повідомили, що є працівниками поліції та наказали стояти на місці, з метою уникнення затримання, почав втікати в сторону лісового масиву. Діставши обріз мисливської рушниці, який уже був спорядженим патроном, звів курок та спрямував в бік поліцейських для здійснення пострілу з метою їх вбивства. Однак, один із працівників поліції, застосувавши фізичну силу, ззаду захопив тіло Г. обома руками, що обмежило його рухи, в процесі боротьби обоє впали на землю. Бажаючи вирватись, обвинувачений продовжував чинити опір працівникам поліції, перевернувся на спину, направив ствол обрізу в бік грудної клітки працівника поліції В. та намагався натиснути на спусковий гачок. Однак інший працівник поліції М. своєю рукою заблокував доступ до спускового гачка і в подальшому вони обеззброїли його  та затримали.

     Враховуючи тяжкість вчиненого злочину, особу обвинуваченого, який раніше судимий, вину визнав частково, суд дійшов висновку, що  слід призначити покарання у виді позбавлення волі з конфіскацією майна, що буде необхідним і достатнім для виправлення та попередження скоєння ним нових злочинів.

 

      До набрання вироком законної сили обвинувачений буде утримуватись під вартою.

     Вирок законної сили не набрав і може бути оскаржений до Хмельницького апеляційного суду.

 

     За повідомленням прес-служби суду