flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судом закрито кримінальне провадження в зв’язку з відмовою потерпілого від обвинувачення

12 грудня 2019, 18:20

     Шепетівським міськрайонним судом Хмельницької області  кримінальне провадження відносно жителя Баранівського району Житомирської області за вчинення злочину, передбаченого ч. 2 ст. 125 (умисне легке тілесне ушкодження, що спричинило короткочасний розлад здоров’я) КК України  закрито в зв’язку з відмовою потерпілого від обвинувачення у кримінальному провадженні у формі приватного обвинувачення.

     Згідно з вироком суду, 05 серпня 2018 року, обвинувачений та потерпілий, які перебували у дружніх відносинах між собою, разом зі своїми товаришами розпивали спиртні напої, в ході чого між ними виникли неприязні відносини та спір з приводу можливості вдарити один одного пляшкою по голові. На виконання спору обвинувачений вдарив потерпілого склянною пляшкою по голові, від чого пляшка не розбилась. У відповідь потерпілий наніс удар склянною пляшкою, розбивши як пляшку так і голову обвинуваченому. З метою вибачитись та примиритися потерпілий подав руку для примирення. Пожавши один одному руки, потерпілий зробив крок в напрямку руху до столу, за яким перед цим  розпивали спиртні напої. В цей час обвинувачений, перебуваючи у стані алкогольного сп’яніння, взявши в руки сокиру, умисно наніс її робочою частиною удар в шию потерпілого, чим заподіяв останньому тілесні ушкодження легкого ступеня тяжкості, що спричиняють короткочасний розлад здоров'я. Після цього обвинувачений покинув місце події. 

     Органом досудового розслідування дії обвинуваченого кваліфіковано за ч. 2 ст. 15 ч. 1 ст. 115 КК України, як закінчений замах на вбивство, тобто закінчений замах на умисне протиправне заподіяння смерті іншій людині, оскільки він свій злочинний намір, спрямований на заподіяння смерті потерпілого, не зміг довести до кінця, з причин, що не залежали від його волі, так як потерпілого з місця події було госпіталізовано до Шепетівської центральної районної лікарні, де йому своєчасно надано необхідну кваліфіковану медичну допомогу.

     В ході судового розгляду справи не встановлено жодного належного та допустимого доказу на підтвердження прямого умислу обвинуваченого, спрямованого на спричинення смерті потерпілого.

     За наведених обставин дії обвинуваченого суд знаходить перекваліфікувати з ч. 2 ст. 15 ч. 1 ст. 115 КК України – із закінченого замаху на вбивство, тобто закінченого замаху на умисне протиправне заподіяння смерті інші людині, на ч. 2 ст. 125 КК України – умисне легке тілесне ушкодження, що спричинило короткочасний розлад здоров'я.   

     В судовому засіданні обвинувачений свою вину у скоєнні інкримінованого злочину визнав частково, визнаючи факт умисного нанесення тілесних ушкоджень потерпілому, заперечуючи намір на позбавлення життя останнього.

     Вирок законної сили не набрав і може бути оскаржений до Хмельницького апеляційного суду.

     Нагадаємо, згідно зі статтею 62 Конституції України, особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

     За повідомленням прес-служби суду