flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Переформатування судів в межах адміністративно-територіальної реформи має бути виважене: законодавці і судді області обговорили шляхи уніфікації

25 лютого 2021, 14:32

Суддівський корпус області спільно з народними депутатами від Хмельниччини розпочали роботу над концептуальними положеннями щодо уніфікації судової системи із системою адміністративно-територіального розподілу.

Менше ніж за рік карта судів України суттєво зміниться, позаяк зміна адміністративно-територіального устрою є підставою для утворення чи ліквідації суду. Нагадаємо, відповідно до нового адміністративно-територіального устрою України у Хмельницькій області створено три райони: Хмельницький, Шепетівський і Кам’янець-Подільський.

До 1 січня 2022 року місцеві суди ще здійснюватимуть свої повноваження у межах раніше визначеної територіальної юрисдикції. Але протягом перехідного періоду законодавці разом із представниками судової, виконавчої влади, правоохоронних структур мають визначити, на яку територію буде поширюватися юрисдикція кожного діючого суду.

Судді звертають увагу на важливість зваженого підходу до реформування судів, з урахуванням вимог процесуального закону щодо дослідження доказів у справах, географічного розташування, функціонування інформаційно-комунікаційних систем, інших видів комунікацій, забезпечення кадрами, аби не отримати ще більшої проблеми з доступом до правосуддя.

Голова Хмельницького апеляційного суду Сергій Болотін зазначає, що реформування правоохоронних структур і судів відповідно до нового територіального поділу має бути комплексне і узгоджене. Наголошує, що утворення лише трьох окружних судів на базі трьох нових районів не зможе забезпечити належного доступу до правосуддя.