flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Покаявся й відшкодував збитки: суд звільнив від кримінальної відповідальності у зв’язку з дійовим каяттям обвинуваченого у вчиненні ДТП

26 травня 2022, 15:04

Шепетівський міськрайонний суд Хмельницької області звільнив 35-річного жителя м. Шепетівки від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального проступку, передбаченого частиною 1 статті 286 Кримінального кодексу України – порушення правил безпеки дорожнього руху особою, яка керує транспортним засобом, що спричинило потерпілому середньої тяжкості тілесне ушкодження, у зв'язку з дійовим каяттям та закрив щодо нього кримінальне провадження.

Водія ЗАЗ обвинувачують в тому, що він проявив неуважність, не врахував темної пори доби й маючи об’єктивну можливість виявити небезпеку для руху, не зменшив швидкості аж до зупинки автомобіля або безпечного об’їзду перешкоди – й наїхав на 56-річну жінку, яка стояла на проїжджій частині дороги неподалік будівлі Шепетівського РЕМ, на його смузі руху. ДТП сталася близько сьомої години вечора 12 грудня 2021 року.

У результаті автоаварії пішохід отримала переломи ноги й руки – тілесні ушкодження середнього ступеня тяжкості та синці, садна й крововиливи на тулубі – легкі тілесні ушкодження.

У судовому засіданні обвинувачений заявив клопотання про звільнення його від кримінальної відповідальності у зв’язку з дійовим каяттям, оскільки він вперше вчинив кримінальний проступок, повністю визнав свою вину, активно сприяв розкриттю кримінального правопорушення та  відшкодував потерпілому завдану шкоду. 

Потерпілий таке прохання підтримав. Підтвердив відшкодування збитків і запевнив, що претензій до водія не має. Не заперечував проти звільнення обвинуваченого від кримінальної відповідальності та закриття кримінального провадження й прокурор.

Суд звертає увагу, що відповідно до статті 45 Кримінального кодексу України, особа, яка вперше вчинила кримінальний проступок або необережний нетяжкий злочин, крім корупційних правопорушень, звільняється від кримінальної відповідальності, якщо вона після вчинення кримінального правопорушення  щиро покаялася, активно сприяла розкриттю кримінального правопорушення  і повністю відшкодувала завдані нею збитки або усунула заподіяну шкоду.

Зважаючи на встановлені обставини справи, суд дійшов висновку про необхідність звільнення обвинуваченого від кримінальної відповідальності у зв’язку з дійовим каяттям та закриття кримінального провадження.

Ухвала не набрала законної сили та може бути оскаржена до апеляційного суду.

За повідомленням пресслужби суду